Başkan İle Röportaj
1- Sivas Savunma Sanayi Kümelenmesi ne zaman kuruldu ve amacı nedir?
2006 yılında Sivas’ta Türkiye’nin ilk göz içi lens üretim tesisine yatırım yaparak optik konusunda çıktığımız bu yolda, 2016 yılında ASELSAN ile ortak olarak kurduğumuz ASELSAN Hassas Optik A.Ş. ile Sivas’ı bir “Optik Vadisi”ne dönüştürme vizyonu da ortaya çıkmış oldu.
Ülkemizin ithal etmekte olduğu optik birimlerin ve elektro-optik cihazların yerlileştirilmesi ve 50 kişinin istihdam edilmesi hedefi ile kurulan ASELSAN Sivas, bugün 350 kişilik istihdama ve tüfek üstü dürbünler, gece görüş ve termal silah dürbünlerinin seri üretimlerini gerçekleştiren bir yapıya ulaştı.
“Optik Vadisi” vizyonu ile dışarıdan temin etmekte olduğumuz mal ve hizmetlerin Sivas ilinden temini konusunda da yatırımcı ve girişimcilere yol göstererek, 2019 yılının sonunda Sivas Savunma Sanayii ve İleri Teknoloji Üreticileri Derneği’nin ve optik kümelenmesinin kuruluşuna öncülük ettik ve talaşlı imalat, plastik enjeksiyon kalıp ve mamul üretimi, elektronik kart tasarım ve üretimi, mercek imalatı ve yazılım geliştirme gibi konularda 50 milyon TL ‘ye yakın yeni yatırımın yapılmasına katkı sağladık.
Aslında Sivas’ta oluşturduğumuz bu yapının OECD ve Birleşmiş Milletler Sınai Kalkınma Teşkilatı gibi kuruluşların Küme tanımına tam olarak uyan ve Ülkemizdeki diğer kümelenmelerden çok daha etkili bir yönü olduğunu düşünüyoruz. Aynı sanayi bölgesinde 500 metrelik kuş uçuşu bir mesafede savunma sanayimizin ihtiyaç duyduğu tüm elektro-optik ürünlerin, tasarım ve prototipten seri üretime kadar tüm süreçlerini gerçekleştirme yeteneğine sahibiz.
Bu noktadan sonraki en önemli amaçlarımız ise kümeye üye firmalarımız ile ortak yeni ürünler ve projeler geliştirmek, İlimizde bulunan 2 üniversite ile ortak çalışmalar yaparak ihtiyaç duyduğumuz nitelikli insan kaynağının karşılanmasına katkı sağlamak ve akademik çalışmalara destek vermektir.
2- Sivas Savunma Sanayi Kümelenmesinin üye portföyü hakkında bilgi verir misiniz?
Halen 20 ye yakın üyesi bulunan derneğimizin üyelerinde ikisi büyük işletme statüsünde olup, diğerleri KOBİ ölçeğindedir.
2 üyemizin bünyesinde Bakanlık tarafından onaylanmış AR-GE Merkezleri bulunmaktadır.
Üyelerimiz yıllık 500 milyon Türk Lirasının üzerinde satış hasılatı gerçekleştirmekte olup, 30 milyon doların üzerinde ihracat yapmaktadır.
2000 kişilik istihdam oluşturan firmalarımızda 250 nin üzerinde mühendis ve temel bilimler mezunu nitelikli personel görev yapmaktadır.
Yeteneklerimizden bahsedecek olursak,
- Mercekler ve lens tasarım ve üretimi,
- Yüksek hassasiyetli mekanik parça üretimi,
- Elektronik kartların tasarım ve üretimi,
- Özel kaplama işlemleri,
- Plastik parçalar için kalıp tasarımı ve üretimi,
- Plastik Enjeksiyon işlemleri,
- Sistem yazılımlarının geliştirilmesi,
- Döküm teknolojileri,
- Ve hassas ve gelişmiş test yetenekleri şeklinde sıralayabiliriz.
3- Sivas Savunma Sanayii Kümelenmesine üyelik başvurusu nasıl yapılıyor ve üye kabul faaliyetlerini nasıl yürütüyorsunuz?
Kümemiz, ilgili kanununa göre kurulmuş bir dernek statüsündedir. Üyelik başvuru ve kabul işlemlerimizi dernek tüzüğümüze göre yürütüyoruz.
Biz “optik vadisi” vizyonumuza ve derneğimizin amaç ve şartlarına uygun daha fazla işletmelerin kurulmasını ve mevcutların altyapı ve yeteneklerinin bu yönde geliştirilmesi
için çalışmalar da yapıyor, girişimcilere ve yatırımcılara ücretsiz danışmanlıklar da sağlıyoruz.
4- Savunma Sanayii Başkanlığı’nca sizlere ve üye firmalarınıza sağlanan destekler ve bu desteklerin getirileri nelerdir?
Üyelerimiz Savunma Sanayi Başkanlığı tarafından oluşturulan Yetenek Envanterine kayıtlarını tamamlıyorlar.